ZANG TUMMM TUMB ARTICLES “the first draft of history”

Vart tog de egentligen vägen?

FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD — klarar de av en come-back?

  • Bandet som försvann är tillbaka — FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD attackerar med en ny single och om ytterligare ett pa månader släpper de sitt andra album!
  • Målet är förstås att återerövra poptronen och troligen följs plattreleaserna av en stor och omfattande turné — Paul, Holly och andra vill ha revansch!

För ett par år sedan var de listundret framlör alla andra, gruppen med pojkarna som sjöng så fräckt om sex och som inte nödvändigtvis syftade på möten mellan män och kvinnor. Frankie Goes To Hollywood ställde till med skandal redan från början med den mycket vågade singeln “Relax”, Radio One — discjockeyn Mike Reed nobbade plattan i sin show och de victorianska kvarlevorna i England förfasade sig över de unga männens förände ämnesval.

TREVOR HORN

Vilket i sin tur förlänade Holly Johnson, Paul Rutherford, Mark OToole, Peter Gill och Brian Nash en expressbiljett till äran och berömmelsen — utan moralisterna och nypuritanismens företrädare hade Frankie troligen aldrig nått toppen.

För att nu inte tala om vad Trevor Horn betyft.

- Han gör allt för de hör killarna, avslöjade producenten Steve Llllywhite på den tiden det begav sig. Frankie kan I princip bara spela de enklaste grunderna — allt det andra är Trevors förtjänst!

En första version av “Relax” gjordes med Ian Durys gamla kompband The Blockheads som musiker, men banden kasserades och under fem veckors intenstivt studioarbete plockade Trevor och Frankle fram den definitiva versionen av låten — till en kostnad av närmare en miljon kronor!

Singeln sålde hyggligt, men knappast sensationellt. Efter fyra veckor låg den på 54:e plats på Englandslistan — först sedan man fätt hjälp av moralismen, Mike Reed och givetvis av Top Of The Pops och The Tube rusade plattan mot toppen och succén var ett faktum.

PRESSEN LYRISK

- Vi ligger rätt i tiden, förklarade Holly Johnson. Vi är en spegelbild av känslorna och händelserna i England 1984.

De gjorde bra ifrån sig det närmast kommande året — till och med så bra att någon intelligensbefriad skribent började yra om “det största sedan Beatles”, vilket givetvis var bullshit och en orimlig jämförelse. Men visst var Frankie Goes To Hollywood en sensation och visst imponerade deras kommersiella framgångar storligen.

(cont.)
“Relax” blev en av de bästsäljande singlarna i den brittiska skivhistorien. “Two Tribes” gick ut i över en halv miljon exemplar på två dagar och när debutalbumet “Welcome To The Pleasure Dome” släpptes var del förhandsbeställt i drygt en miljon exemlar.

Kvalitén gick inte heller alt klaga på — Frankie hade många friska idéer och Trevor Horn hade uträttat underverk vad beträffar instrumentering arangemang och produktion.

Pressen var lyrisk ända fram till våren 1985, då luften långsamt började pysa ut ur den alldeles för hårt uppumpade ballongen. Frankie Goes To Hollywood turnerade i Europa och i april det året besökte de Sverige i sällskap med ett par extramusiker, en del förprogrammerade synthar och en show som höll hög klass. Det hade kunnat bli en ny triumf för gruppen, men Holly och de andra visade upp en sämre sida av sig själva och började uppträda som riktiga rockdivor — man slällde orealistiska villkor för pressen, fotopass delades ut lika sparsamt som godtyckligt och somliga fotografer som försökte göra sitt jobb och under konserten i Eriksdalshallen i Stockholm till och med rånades på sina filmer.

SINGEL OCH NY LP

Turnén blev en ganska olycklig sorti för Frankie Goes To Hollywood — plötsligt blev det alldeles tyst om den tidigare så lovprisade gruppen från Liverpool, plattorna slutade komma och det ryktades om att en akut skrivkramp höll på att ödelägga framtiden för Holly, Paul och de andra. Under en kortare period jobbade de i en primitiv studio i Dublin, men resultatet blev magert och en splittring började plötsligt te sig mer sannolik än en fortsättning.

Men för en dryg månad sedan dök de så plötsligt upp igen och formen var det definitvit inget fel på. Frankie gick inte till Hollywood den här gången utan till Montreaux, där gossarna på sedvanligt manér snäste åt jornalister, krossade instrument för si så där 50 000 kronor, slog sönder en hotellbar — och spelade ett par nya låtar, som faktiskt och till allas förvåning höll gammal god klass! “Warriors Of The Wasteland” och “Rage Hard” skulle mycket väl kunnat var hämtade från inspelningen av “Welcome To The Pleasure Dome” — Frankie har uppenbarligen repat sig och en av de båda lå tarna släpps på singel nu under sommaren.

- Vi har legat lågt ända tills nu och det har varit helt avsiktligt, förklarade gruppen. Tiden efter genombrottet blev obeskrivligt hektisk och stressig och vi behövde tid för återhämtning och vila.

Dessutom var killarna mycket sura på alla rykten som antydde att de egentligen inte kunde spela och för alt bevisa motsatsen har de nu, åtminstone på prov, sagt upp samarbetet med Trevor Horn.

- Vi producerar själva, säger de. Trevor har fått för stor del av äran tidigare — vi vill visa att vi mycket väl klarar av att göra plattor på egen hand.

I skrivande stund finns det inga spikade planer för Frankie och framtiden, men allt tyder på att ni får höra “Warriors Of The Wasteland” eller “Rage Hard”, redan under sommaren och därefter följer ett nytt album, troligen med release i september.

Sedan väntar en slor turné!

- Javisst, avslöjar Mark OToole. Forst skall vi göra färdigt den nya LPn, men så snart den är klar sticker vi ut på vägarna — vi ser fram emot att ställa oss på scenen igen!

Frankie Goes To Hollywood är redo för ett nytt försök — frågan är om de är starka och samlade nog för en lyckosam comeback eller om tiden rusat ifrån dem? Svaret fär vi till hösten.

LARS BRANDER