ZANG TUMMM TUMB ARTICLES “the first draft of history”

Holly Johnson har tröttnat på — nya LP:n kan bli deras sista!

Det är inte omöjligt att skandalen i Montreaux för några månader sedan utgjorde början till slutet för FRANKIE GOES TO HOLLYWOOD. HOLLY JOöNSON har nämligen tröttnat på buslivet och överväger allvarligt att hoppa av för att satsa på en solo-karriär — i så fall blir nya LP:n “LIVERPOOL” gruppens sista!


Holly Johnson är arg, viskas det i London. Han är trött på skandaler och sönderslagna barer, skämtandet har drivits alldeles för làngt och det börjar bll påfrestande att var och varannan dag läsa i pressen om de andra medlemmarns oförmåga att uppföra sig. Holly har ilsknat till — med största sannolikhet kommer han före årets slut att lämna bandet för en karriär i eget namn!

STÖKIGT UPPTRÄDANDE

Vi vili påpeka att ovanstående är rykten som ännu så länge förnekas av de berörda parterna, men ändå är det en hel del som talar för en tämligen snar splittring. Konflikten mellan den mer skötsamme Holly Johnson och de andra i bandet har funnits där ända sedan genombrottet med “Relax”, men det blev akut i samband med årets framträdande vi Montreaux-festivalen. Problemen började redan när Frankie anlände till den schweiziska staden — direktionen på det bokade hotellet vägrade nämligen ta emot dem, med hänvisning till deras stökiga uppträdande ett år tidigare och Paul Rutherford, Holly Johnson, Brian Nash, Mark OToole och Peter Gill fick fortsätta till Hyatt Hotel.

Sedan var allt frid och fröjd ända tills det var Frankies tur att mima till inspelade band i den berömda TV-showden. Gruppen drog sina làtar — och började därefter siå sönder scen och instrument!

- Det gick för långt, kommenterade Holly något dygn senare. Den här gàngen gick killarna alldeles för långt. Att slå sönder instrument var väl okay på 60-talet, men nu ger sådant bara ett löjligt intryck.

Ett skarpt uttalande, som han ett par veckor senare förnekade:

- Jag pratade inte med någon reporter under hela det aktuella veckoslutet, förklarade Holly för brittiske skribenten Peter Trollope. Det skulle aldrig falla mig in att säga något sådant till en dagstidning!

LIVSTIDS FÖRVISNING

Att sångaren var mycket missnöjd med de andra medlemmarnas uppförande står dock utom all tvivel och han blev knappast gladare för det som hände senare samma kväll.

(cont.)
Holly had återvänt till sitt hotellrum, medan de andra med ansenliga mängder öi och whisky firade Liverpools cupvinst över Everton. Festen fortsatte hela natten, möbler och annan hotellinredning förvandlades till kaffeved, en hel bar demolerades, speglar krossades och Queens party fick en inte särskilt uppskattad påhälsning. En bärsärkagång som i sin tur ledde till livstids förvisning från Hyatt Hotell och till ett övermått av svarta skandalrubriker.

- De var avskyvärda, sa en hotellrepresentant dagen därpå och Jean-Pierre Jordan, TV-teknikern som skadades i huvudet när Frankie under Golden Rose-sändningen började kasta instrument omkring sig, tillade:

- Det här är illa nog, men det fanns barn i salongen när de körde sin show och dessa kunde också ha skadats. Jag kommer aldrig mer att jobba med den där gräsliga gruppen — de har gett Storbritannien ett dåligt namn!

Även Holly Johnson var mycket upprörd, trots att han i Troliopes nämnda intervju ett par veckor senare försökte bagatellisera det inträffade.

- De andra tog några drinkar, sa han. De firade och de var väl ungefär lika fulla som folk hemma i Liverpool –en del saker gick sönder, men inte alls i den omfattningen som tidningarna gör gäliande.

HOLLY BESTÄMDE TITELN

Det var det officiella uttalandet. Inofficielit, i ett helt annat sammanhang, mumlade Holly i en reporters öra:

- De andras uppförande fick oss att framstå som idioter! Jag vill inte ha något met att skaffa med sådana där billiga trick — de får mig att mä illa!…

Tre mànader har förflutit sedan skandalen i Montreaux och Holly har under tiden stärkts i sin uppfattning att det kanske är hög tid att lämna bandet och göra något på egen hand.

- Han ä trött på gruppen, säger en av vännerna, och han tycker fortfarande att deras uppförande i Montreaux var barnsligt och omoget. Han kommer inte att stanna länge till i de andras sällskap.

Enligt ryktena som för närvarande cirkulerar i London kommer Holly att stanna kvar så pass länge att man hinner med lanseringen av nya LP:n “Liverpool” — sedan lämnar han gruppen àt sitt öde och det innebär förmodligen slutet för Frankie Goes To Hollywood. Paul, Mark, Brian och Peter har aldrig betytt lika mycket för framgångarna som den dynamiske sångaren.

Det berättas vidare att fler mediammar i bandet funderar på en solokarriär och Brian, som den 4 juli gifte sig med barndomskamraten Clare Blake, ser fram emot att leva familjellv.

Fast några plattor till bilr det förstås. Singeln “Rage Hard” finns redan i handiln och den 16 oktober släpps nya LP:n “Liverpool”, en titel vaid och bestämd av Holly i ensamt majestät. De andra har röstat för betydligt mer vågade alternativ — “Cut Off His Leg. This Is The Sickest Escape Into Degeneracy Since Winston Churchill” och därefter “Cathy Curse And The Livid Dick”. Vi avstår från att översätta av den enkla anledningen att vi inte vill lära er nãgra dumheter utöver dem ni redan kan — och tack och lov var det ju Hollys förslag som vann…

“Liverpool” är Frankies andra album och med stor sannolikhet blir plattan deras sista. Holly hoppar av för en solokarriär och de andra följer en efter en efter — det är vårt tips!

MICHAEL MASTER